Ma'siyet Ne Demektir?
Masiyet, isyan kökünden türemiş bir kavramdır. Masiyet, baş kaldırmak, isyan etmek, sınırları çiğnemek, Allahın ve Rasulünün emrini dinlememek demektir. En geniş anlamıyla masiyet günahlara dalmayı, Allah ve Rasulüne karşı gelmeyi, helâl ve haram sınırlarını aşmayı ifade eder.
İnanması, teslim olması ve itaat etmesi gereken insanın, inkârcı olması ve Allahın emirlerini dinlememesi masiyet olduğu gibi; inandıktan sonra da birtakım haramları işlemesi yine masiyettir. Kuran, bu kelimeyi isyan edenler, haddi aşanlar, sınırları çiğneyenler hakkında kullanır. Onların yaptıkları fiiller, itaat emrinin dışındadır. İtaatı terkedip, emirlere karşı gelene âsi oldu denir. Onun bu yaptığı karşı gelme, emri dinlememe, konulan kurala aykırı hareket etme fiiline de masiyet denilir.
Kuran, masiyet sahiplerini uyarıyor ve tehdit ediyor. Onları bu davranışlarından vazgeçirmeye davet ediyor. Çünkü her türlü masiyet insana iki dünyada da zarar verecektir. Kuran-ı Kerim, masiyet kelimesini iki yerde kullanır ve peygambere karşı gelme şeklinde bir ifadeyi dile getirir (bkz. 58/Mücâdele, 8-9).
Dinin kötü dediği fiiller, nüanslarına ve işlevlerine göre Kuranda farklı kelime ve kavramlarla anlatılmaktadır. Masiyet kelimesinin bunların bir çoğu ile yakından ilgisi vardır. İnsanların yaptığı zulüm, fücur, fısk, zenb (günah), kibir, tekzib (yalanlama), ism (günah), hata ve seyyie (günah ve kötülük) gibi yanlış davranışlar masiyet kategorisine girer. Bütün bunlar kötü davranışlardır. Bu masiyetleri işleyen kimseler, dünyada zararlarını gördükleri gibi; esas olarak âhirette büyük cezayı hak ederler.
Masiyete düşmek, isyan hali üzere olmak, bunu bir ahlâk haline getirmek müslümana yakışmaz. Müslüman, İslâma inanan ve Allaha itaat sözü veren ve bunu amelleriyle gösteren insandır; o masiyetin her türlüsünden kaçınmaya gayret eder.
Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyuruyor:Masiyet konusunda kullara itaat edilmez. İtaat, mârufadır. (Buhârî, Cihad 107, 4/60; İbn Mâce, Cihad 40, hadis no: 2863-2865, 2/955) Ana-babaya itaat Allahın emridir. Ancak ana-baba günah işlemeyi, Allaha isyanı emrederse onlara bu konuda itaat edilmez. Yine müslümanları yönetenler onlara günah işlemeyi emrederlerse, ya da Kurana aykırı bir hükmü kabul etmelerini isterlerse onlara itaat edilmez. Bir başka deyişle Allaha isyan konusunda yaratılmışlara itaat edilmez. (Müslim, İmâre 38, hadis no: 1839, 3/1469)
i1 harfi
- İBÂHİYYE
- İBDÂ
- İBN KESİR
- Tefsiru'l-Kur'âni'l-Azîm:
- İBN MACE
- Sünen-i İbn Mâce:
- İBN TEYMİYYE
- İBNU'S-SEBİL
- İBRA
- İBRAHİM SÛRESİ
- İBRÂNÎ
- İBTİLÂ'
- İCÂBET
- İCAP VE KABUL
- a) Sözle icap ve kabul:
- Sıygaların İcap ve Kabulde Etkisi:
- b) Mektup, elçi, telefon vb. ile icap ve kabul:
- c) Teâtî yolu ile icap ve kabul:
- İCARETEYN
- İCÂZET
- İCBÂR
- İCMA'
- İcmaın Mertebeleri:
- l) Sarih İcma:
- 2) Sükûtî İcma:
- 3) Müctehidlerin Belli Bir Ortak Noktada İttifak Etmeleri:
- İCMA-İ ÜMMET
- İCMÂLÎ ÎMAN
- İCRÂ
- Mahkeme Kararlarının İcrâ ve İnfazı: