M - Allah Düşmanı İlim, Ruh Düşmanı Madde Ve İslam.
Müslümanların yaşayışında ne din ile ilim ve nede insanla Allah arasında böyle çirkin bir itişme nefrete yer yoktur. Avrupalıların şuursuzluğuna şu kısır Yunan hurafesi, ateş hırsızı Bromsiyüs efsanesi tesir etmiştir. İşte bu masal, Avrupa halkının bütün noksanlıklardan arınmış Allah karşısında tanrı fikirlerini oluşturmuştur. Bu sapık duygu, böylece, Avrupalıları Allaha giden doğru yoldan ayırmış ve onun şaşmaz prensiplerinden saptırmıştır.
Bu efsane, insanlarla tanrılar arasında cereyan eden karışıklı, sürekli dokuşma; amansız kin ve gazapla dolu kavga; insaf , merhamet, iyilik veya sevgi gibi duygulara asla göz açtırmayan ve yeniden alevlenene kadar hareketi hiç dinmeyen mücadele münasebetini tasvir eder.
Bu kavga , kutsal ateş, bilgi ateşi üzerinde kurulmuştur. İnsanlar, kainatın bütün sırlarını tanıyıp da tanrı olmak için, bu kutsal ateşi, (ilmi) kuşatmak ve tamamen ellerine geçirmek isterler. Tanrılar ise , bütün kuvveti tek başına ellerinde tutmak ve insan üstü bir otoriteye müstekil olarak sahip olmak için bütün şiddet ve vahşilikleri ile insanlardan öç alır ve onları cezalandırır dururlar.
Avrupalıların vahimlerinde gizlenen ve başkaca hiçbir himaye görmeksizin fikirlerini yöneten, insan, tanrı münasabetinin karekteristik vasıfı bu olduğuna göre,onları Allahın iradesine boyun eğdiren yalnız......acizlikleridir. Onlar ise bu acizlikleri karşısında ne rıza gösterirler ve nede durup düşünürler. Onlar devamlı olarak (kuvvet ve bilgi ) isteme ve elde etme cabası içerisindedirler. Hep bu aczi karh edip altalamak veya;-kendi dilleri ile taibat kuvvetini yenerek hükümleri altına almak yahutta- yine kendi şuursuz dilleri ile- kutsal ateşini elinden kapmaya çalıştıkları eski putlarından gizli sırları çekip almak içn uğraşır dururlar.
Batılı insanın kalbinin, daha doğrusu şuursuzluğun-derinliklerinde perçinlenmiş olan bu gizli yolu, garplılarda, ilmin attığı her adımın insanı, nefsinin üstüne bir basamak yükselttiği, tanrıyıda yüceliklerinden aynı oranda alçalttığı hissini verir.
Çarpışma bu şekilde: ilmin gercekleştiği her yeni başarı tanrıyı alçaltarak, insanı yükselterek sürer gider. Nihayet, garbın salyasını akıta akıta , korkunç bir aç gözlülükle özlemini çektiği beklenen an gelir. İnsanı hayatı yarattığı (!) ve bizzat Allah (!) olduğu an...
Allahtan ilgisi kesik ilimle, ruhtan ilgisi kesik maddenin boyunduruğu altına giren ve bunları başına bela eden Avrupada görülen büyük çaptaki maddi ilerleme, insan varlığında korkunç bir inkılap yapmıştır. İnsanı avadanlıklar gibi basit bir alet ve hayvanca bir vasıta olmaya mahküm eden bir inkılap...
Şüpesizki, alet- insanlık tarihinin uzunca bir bölümünde- insan psikolojisinin kuvvet kaynağı olmuştur.
Burada konu ile ilgili önemli bir faktör vardır. O da şu: İnsanı idare eden alet değil, aleti idare eden insandır. Ayrıca insan, aletin istenen yöne yönelen güç olduğu, insanın desteğine muhtaç ve verdiği yöne itirazsız gitmeye hazır olduğunu bilmektedir. Bu sebeple, hükmeden ve otoriteyi elinde tutan alet değil, insandır.
Yalnız alet, sonraları başkalaşmıştır.
İnsanın eli ile idare ettiği, hep hükmü altında tuttuğunu hissettiği, dilerse durdurup dilerse çalıştırabileceği bir el aleti, bir avadanlık olmaktan çıkmıştır.
Hacim bakımından son derece irermiştir. O kadarki, yanında insan fark edilemeyecek kadar küçücük bir cisim halinde kalmıştır.
İçten gelen bir güçle hareket eden, istenildiği zaman direkt olarak durdurulamayan, kendisine ait özel bir kuvvete sahip bir canlı halini almıştır.
Böylece insanın fabrika içerisinde aldığı yer, alet karşısınaki mavkiinden tamamen başka bir durum arz etmiştir.
Önce işçi veya sanatkar, işlerini ya kendi eliyle, ya aletinin desteği ile, yada aletine yön vermek suretiyle yaparken, artık işin tümünün küçücük bir parçası haline gelmiş, buna karşılık kurulu alet işin, birbirini takip eden birçok parça ve bölümlerini doğrudan doğruya yürütür olmuştur. İşçiye, bir çiviye vuruvermek, bir kesintiyi bağlamak veya bir ham maddeyi göz açıp yumana kadar yutan daha yokmu derecesine gürleyen bir dev alete sunmaktan başka bir iş kalmamıştır.
İşte bu noktada insan psikolojisinde büyük bir inkılap meydana gelmiştir.
Bu psikolojinin etkisiyle, nefsine karşı olan güven ve hakimiyetini yavaş yavaş kaybederken, aynı zamanda insanlığını da yitirmeye başlamıştır.
Bu dev aletin karaltısı ve hayali, insanın duygularının derinliklerine kadar girmiş; böylelikle alet, insanın iradesini dolduran ve hayatını dilediği gibi kurup yöneten altalanmaz bir kuvvet halini almıştır.
İnsan da, bu durum karşısında kendisini şaşırtan kuvvetin ne olduğunu hissederek içine kapanmıştır.İç aleminde yer alan canlı duyguları, ruhunun berrak ve parlak kıpırtıları, kaynayan hisleri ve hür ufuklara yol bulan şevk ve sevgileriyle başbaşa kalmıştır.
Yavaş yavaş nefsinin ipek kumaşları sertleşmiş ve kurumuştur. Böylece insan, maddi ve manevi duygularına hükmeden aptal ve sağır alete dönmüş ve aletleşmiştir.
Aletin aynı şeyleri, sürekli olarak yapa yapa belli biralışkanlık haline getirdiği gibi, insanın bütün hayıt, sabah işe başlayıp akşam bırakmak ve aynı şeyleri mütemadiyen tekrarlayıp durmak suretiyle, korkunç bir robotluk ve sıkıcı bir yenesaklık kazanmıştır. Böylece insan tamamen robotlaşmış, makinalaşmış ve maddeleşmiştir.
Aletin otomatıkliği tarzında mazbut ve belirli bir anda, bir veya birkaç düğme açılır, insan-aleti içerisine doldurulmuş olan yakıtla parlayarak çalışmaya koyulur. Çalışır, çalışı, çalışır...ve nihayat zili çalar. Böylece iş önce birdenbire nasıl başlamış idi ise, bu noktada da, aletin, elektriğin kesilmesi ile stop ettiği gibi, birdenbire durur.
Sonra, eve gelip kapandığı zaman, insan-aletinin diğer parçalar çalışmaya başlar, yada tümü ile sönük, ölü, hareketsiz ve şuursuz kalır.
Fakat, elbet insandaki, sabahtan beri içine dönük ve kapalı kalmış olan canlı etkenin akşamleyin ne şekilde olursa olsun, hür bir harekete girişmesi gerekir. Bu canlı etken, herne kadar dışarı vurmamış isede aletimsi, donuk ve şuursuz bir davranış içerisinde büsbütün yokolup gitmiş sayılmaz.
muhakkak ki insani etken, bir hayvanın dizgin ve köstekleri çözülüp salıverildiği zamanki durum gibi, bilfiil hür bir harekete geçecektir.
İşte bu hareket, ne yapacağını bilmeyen bir şaşkın, bir çılgın haline gelmiş olan bedenin ilk sıcak hareketidir. Şaşkın ve çılgın bedenin özlemini çektiği olumulu hareket...
İşte bu noktada, onun hayvansal tasarrufunda haps edilmiş olan yük ve yığınak patlar ve asap, geceleyin, dün boşaltmak için çare aradığı güçlerle dopdolu iken, bir anda durulur ve sakinleşir. Sonra tekrar makineleşmiş hayat girer.
İnsanın hayatı, işte böyle: alet kesilmiş, kuru, donuk, canlı duygulara, parlak şevk ve sevgilere veya ince ve derin dokunuşlara gereği gibi yer vermez ve fırsat tanımaz olur. Bu durumda onun hayatında yüksek bir fikre, yada üstün bir duyguya yer yoktur. Onun hayatı, depo edilmiş hareket ve enerjilerden arta kalan şeylere boğulup kalmış düşük bir hayvanlıktan başka birşey değildir.
Bu ve benzeri sebeplerle (insan) gizlenir ve yerini, asrımızda yer yüzün dolduran aletleşmiş ve makinalaşmış hayvan alır...
Bu bir...
Sonrada, garbın bugün pervasızca giriştiği, maddi kazanç hırsı, onu herne pahasına olursa olsun, elde etmek sevdası ve yer yüzünü yarıp yıkarak felakete sürüklemekle tehdid eden şu çılgın kavga gelir...
Bu, şu ve öteki, bütün felaketler, din ile ilim ve insanla Allah arasındaki bağın kopmasından doğan sonuçlardır.
İşte İslam, bunun için insan kalbini daima Allaha bağlı bulundurmak ve bunun için, yeryüzündeki maddi güç ve enerjileri bulup çıkarma işini üzerine alan, insan aklınlı,Allahın her şeyi yaratmasındaki hikmetlere ve geniş kainatta sergilediği ibret ve dilillere yöneltmek konusu üzerinde çok büyük bir titizlikle durmaktadır.
İslamın kul ile Allah arasında kurmuş olduğu ilgi: sevgi, saygı, bilgi, duygu, ümit ve istek ilgisidir.
İnsanlar bilgi edinmek için yüce Allahla kavgalaşıp,boğuşmaya (!) muhtaç değildirler. Zira, Allah onlara ilim ve irfanı bol bol bahşetmiş, onları sayısız nimetlere gark etmiş ve üzerlerine bitmez tükenmez lutuf ve ihsanlarını doldurup taşırmıştır. Zaten insanlara (kulak, göz ve kalpleri) bağışlayan O; (yer yüzünü insanlar boyun eğdiren, onlara yerin omuzlarında yürüyen ve rızıklarından yeyin),diyen O; (onları temiz ve güzel rızıklarla rızıklandıran) O; kalem ile öğreten ve insana bilmediğini belleten) Odur. Bütün bu eşsiz nimetlerin karşılığı, yalnız Ona şükretmek, nimetlerinin kadrini bilmek, Onu tanımak, sevmek ve saymaktan ibarettir. Yoksa, Ona karşı isyan etmek ve nimetlerini inkar etmek değil...
Ruh ile akıl arasındaki ilgiye gelince bu, ebediyyen ayakta ve yürürlükte olan bir ilgidir. İslam prensibi içerisinde yer alan bu ruh-akıl bileşkesi birbirinden asla ayrılmaz. Hep öğrenme durumunda olan akıl, işte bu yüzden sapıtmaz; bu sayede hayır ve iyilik yolundan ayrılmaz ve ruhla birlik yürüdüğü için, edindiği bilgileri şer ve kötülük yolunda kullanmaz...
Ruh ile madde arasındaki ilgi de ayakta ve yürürlüktedir. Bunlarda birlikte ilerledikleri için, madde insanı kendine köle yapamaz. İnsan da aletin ağına düşerek, onun kölesi ve boyunduruğu altında inleyen bir av olmaktan kendini kurtarır. Böylece, kuvvetini Allahtan alan, gelişkin ve olgun varlıklarını, maddi ve manevi güçlerini korur. İşte bu sebeple hükmeden, zimamı elinde tutan, yapıcı, benimseyici ve enerjik unsur hep insandır...
İşte, aklın terbiyesi konusunda İslamın tikap ettiği yol budur:
Allah ın boyası ile (boyanmak)... Allahtan daha güzel boyası olanda kim? (Bakara: 2/138)
Bu efsane, insanlarla tanrılar arasında cereyan eden karışıklı, sürekli dokuşma; amansız kin ve gazapla dolu kavga; insaf , merhamet, iyilik veya sevgi gibi duygulara asla göz açtırmayan ve yeniden alevlenene kadar hareketi hiç dinmeyen mücadele münasebetini tasvir eder.
Bu kavga , kutsal ateş, bilgi ateşi üzerinde kurulmuştur. İnsanlar, kainatın bütün sırlarını tanıyıp da tanrı olmak için, bu kutsal ateşi, (ilmi) kuşatmak ve tamamen ellerine geçirmek isterler. Tanrılar ise , bütün kuvveti tek başına ellerinde tutmak ve insan üstü bir otoriteye müstekil olarak sahip olmak için bütün şiddet ve vahşilikleri ile insanlardan öç alır ve onları cezalandırır dururlar.
Avrupalıların vahimlerinde gizlenen ve başkaca hiçbir himaye görmeksizin fikirlerini yöneten, insan, tanrı münasabetinin karekteristik vasıfı bu olduğuna göre,onları Allahın iradesine boyun eğdiren yalnız......acizlikleridir. Onlar ise bu acizlikleri karşısında ne rıza gösterirler ve nede durup düşünürler. Onlar devamlı olarak (kuvvet ve bilgi ) isteme ve elde etme cabası içerisindedirler. Hep bu aczi karh edip altalamak veya;-kendi dilleri ile taibat kuvvetini yenerek hükümleri altına almak yahutta- yine kendi şuursuz dilleri ile- kutsal ateşini elinden kapmaya çalıştıkları eski putlarından gizli sırları çekip almak içn uğraşır dururlar.
Batılı insanın kalbinin, daha doğrusu şuursuzluğun-derinliklerinde perçinlenmiş olan bu gizli yolu, garplılarda, ilmin attığı her adımın insanı, nefsinin üstüne bir basamak yükselttiği, tanrıyıda yüceliklerinden aynı oranda alçalttığı hissini verir.
Çarpışma bu şekilde: ilmin gercekleştiği her yeni başarı tanrıyı alçaltarak, insanı yükselterek sürer gider. Nihayet, garbın salyasını akıta akıta , korkunç bir aç gözlülükle özlemini çektiği beklenen an gelir. İnsanı hayatı yarattığı (!) ve bizzat Allah (!) olduğu an...
Allahtan ilgisi kesik ilimle, ruhtan ilgisi kesik maddenin boyunduruğu altına giren ve bunları başına bela eden Avrupada görülen büyük çaptaki maddi ilerleme, insan varlığında korkunç bir inkılap yapmıştır. İnsanı avadanlıklar gibi basit bir alet ve hayvanca bir vasıta olmaya mahküm eden bir inkılap...
Şüpesizki, alet- insanlık tarihinin uzunca bir bölümünde- insan psikolojisinin kuvvet kaynağı olmuştur.
Burada konu ile ilgili önemli bir faktör vardır. O da şu: İnsanı idare eden alet değil, aleti idare eden insandır. Ayrıca insan, aletin istenen yöne yönelen güç olduğu, insanın desteğine muhtaç ve verdiği yöne itirazsız gitmeye hazır olduğunu bilmektedir. Bu sebeple, hükmeden ve otoriteyi elinde tutan alet değil, insandır.
Yalnız alet, sonraları başkalaşmıştır.
İnsanın eli ile idare ettiği, hep hükmü altında tuttuğunu hissettiği, dilerse durdurup dilerse çalıştırabileceği bir el aleti, bir avadanlık olmaktan çıkmıştır.
Hacim bakımından son derece irermiştir. O kadarki, yanında insan fark edilemeyecek kadar küçücük bir cisim halinde kalmıştır.
İçten gelen bir güçle hareket eden, istenildiği zaman direkt olarak durdurulamayan, kendisine ait özel bir kuvvete sahip bir canlı halini almıştır.
Böylece insanın fabrika içerisinde aldığı yer, alet karşısınaki mavkiinden tamamen başka bir durum arz etmiştir.
Önce işçi veya sanatkar, işlerini ya kendi eliyle, ya aletinin desteği ile, yada aletine yön vermek suretiyle yaparken, artık işin tümünün küçücük bir parçası haline gelmiş, buna karşılık kurulu alet işin, birbirini takip eden birçok parça ve bölümlerini doğrudan doğruya yürütür olmuştur. İşçiye, bir çiviye vuruvermek, bir kesintiyi bağlamak veya bir ham maddeyi göz açıp yumana kadar yutan daha yokmu derecesine gürleyen bir dev alete sunmaktan başka bir iş kalmamıştır.
İşte bu noktada insan psikolojisinde büyük bir inkılap meydana gelmiştir.
Bu psikolojinin etkisiyle, nefsine karşı olan güven ve hakimiyetini yavaş yavaş kaybederken, aynı zamanda insanlığını da yitirmeye başlamıştır.
Bu dev aletin karaltısı ve hayali, insanın duygularının derinliklerine kadar girmiş; böylelikle alet, insanın iradesini dolduran ve hayatını dilediği gibi kurup yöneten altalanmaz bir kuvvet halini almıştır.
İnsan da, bu durum karşısında kendisini şaşırtan kuvvetin ne olduğunu hissederek içine kapanmıştır.İç aleminde yer alan canlı duyguları, ruhunun berrak ve parlak kıpırtıları, kaynayan hisleri ve hür ufuklara yol bulan şevk ve sevgileriyle başbaşa kalmıştır.
Yavaş yavaş nefsinin ipek kumaşları sertleşmiş ve kurumuştur. Böylece insan, maddi ve manevi duygularına hükmeden aptal ve sağır alete dönmüş ve aletleşmiştir.
Aletin aynı şeyleri, sürekli olarak yapa yapa belli biralışkanlık haline getirdiği gibi, insanın bütün hayıt, sabah işe başlayıp akşam bırakmak ve aynı şeyleri mütemadiyen tekrarlayıp durmak suretiyle, korkunç bir robotluk ve sıkıcı bir yenesaklık kazanmıştır. Böylece insan tamamen robotlaşmış, makinalaşmış ve maddeleşmiştir.
Aletin otomatıkliği tarzında mazbut ve belirli bir anda, bir veya birkaç düğme açılır, insan-aleti içerisine doldurulmuş olan yakıtla parlayarak çalışmaya koyulur. Çalışır, çalışı, çalışır...ve nihayat zili çalar. Böylece iş önce birdenbire nasıl başlamış idi ise, bu noktada da, aletin, elektriğin kesilmesi ile stop ettiği gibi, birdenbire durur.
Sonra, eve gelip kapandığı zaman, insan-aletinin diğer parçalar çalışmaya başlar, yada tümü ile sönük, ölü, hareketsiz ve şuursuz kalır.
Fakat, elbet insandaki, sabahtan beri içine dönük ve kapalı kalmış olan canlı etkenin akşamleyin ne şekilde olursa olsun, hür bir harekete girişmesi gerekir. Bu canlı etken, herne kadar dışarı vurmamış isede aletimsi, donuk ve şuursuz bir davranış içerisinde büsbütün yokolup gitmiş sayılmaz.
muhakkak ki insani etken, bir hayvanın dizgin ve köstekleri çözülüp salıverildiği zamanki durum gibi, bilfiil hür bir harekete geçecektir.
İşte bu hareket, ne yapacağını bilmeyen bir şaşkın, bir çılgın haline gelmiş olan bedenin ilk sıcak hareketidir. Şaşkın ve çılgın bedenin özlemini çektiği olumulu hareket...
İşte bu noktada, onun hayvansal tasarrufunda haps edilmiş olan yük ve yığınak patlar ve asap, geceleyin, dün boşaltmak için çare aradığı güçlerle dopdolu iken, bir anda durulur ve sakinleşir. Sonra tekrar makineleşmiş hayat girer.
İnsanın hayatı, işte böyle: alet kesilmiş, kuru, donuk, canlı duygulara, parlak şevk ve sevgilere veya ince ve derin dokunuşlara gereği gibi yer vermez ve fırsat tanımaz olur. Bu durumda onun hayatında yüksek bir fikre, yada üstün bir duyguya yer yoktur. Onun hayatı, depo edilmiş hareket ve enerjilerden arta kalan şeylere boğulup kalmış düşük bir hayvanlıktan başka birşey değildir.
Bu ve benzeri sebeplerle (insan) gizlenir ve yerini, asrımızda yer yüzün dolduran aletleşmiş ve makinalaşmış hayvan alır...
Bu bir...
Sonrada, garbın bugün pervasızca giriştiği, maddi kazanç hırsı, onu herne pahasına olursa olsun, elde etmek sevdası ve yer yüzünü yarıp yıkarak felakete sürüklemekle tehdid eden şu çılgın kavga gelir...
Bu, şu ve öteki, bütün felaketler, din ile ilim ve insanla Allah arasındaki bağın kopmasından doğan sonuçlardır.
İşte İslam, bunun için insan kalbini daima Allaha bağlı bulundurmak ve bunun için, yeryüzündeki maddi güç ve enerjileri bulup çıkarma işini üzerine alan, insan aklınlı,Allahın her şeyi yaratmasındaki hikmetlere ve geniş kainatta sergilediği ibret ve dilillere yöneltmek konusu üzerinde çok büyük bir titizlikle durmaktadır.
İslamın kul ile Allah arasında kurmuş olduğu ilgi: sevgi, saygı, bilgi, duygu, ümit ve istek ilgisidir.
İnsanlar bilgi edinmek için yüce Allahla kavgalaşıp,boğuşmaya (!) muhtaç değildirler. Zira, Allah onlara ilim ve irfanı bol bol bahşetmiş, onları sayısız nimetlere gark etmiş ve üzerlerine bitmez tükenmez lutuf ve ihsanlarını doldurup taşırmıştır. Zaten insanlara (kulak, göz ve kalpleri) bağışlayan O; (yer yüzünü insanlar boyun eğdiren, onlara yerin omuzlarında yürüyen ve rızıklarından yeyin),diyen O; (onları temiz ve güzel rızıklarla rızıklandıran) O; kalem ile öğreten ve insana bilmediğini belleten) Odur. Bütün bu eşsiz nimetlerin karşılığı, yalnız Ona şükretmek, nimetlerinin kadrini bilmek, Onu tanımak, sevmek ve saymaktan ibarettir. Yoksa, Ona karşı isyan etmek ve nimetlerini inkar etmek değil...
Ruh ile akıl arasındaki ilgiye gelince bu, ebediyyen ayakta ve yürürlükte olan bir ilgidir. İslam prensibi içerisinde yer alan bu ruh-akıl bileşkesi birbirinden asla ayrılmaz. Hep öğrenme durumunda olan akıl, işte bu yüzden sapıtmaz; bu sayede hayır ve iyilik yolundan ayrılmaz ve ruhla birlik yürüdüğü için, edindiği bilgileri şer ve kötülük yolunda kullanmaz...
Ruh ile madde arasındaki ilgi de ayakta ve yürürlüktedir. Bunlarda birlikte ilerledikleri için, madde insanı kendine köle yapamaz. İnsan da aletin ağına düşerek, onun kölesi ve boyunduruğu altında inleyen bir av olmaktan kendini kurtarır. Böylece, kuvvetini Allahtan alan, gelişkin ve olgun varlıklarını, maddi ve manevi güçlerini korur. İşte bu sebeple hükmeden, zimamı elinde tutan, yapıcı, benimseyici ve enerjik unsur hep insandır...
İşte, aklın terbiyesi konusunda İslamın tikap ettiği yol budur:
Allah ın boyası ile (boyanmak)... Allahtan daha güzel boyası olanda kim? (Bakara: 2/138)
E harfi
- 8. Hususi Memur (Muhtesib) Tâyini:
- D - İdeal İnsan İslami Ölçülere Uyma Oranında Gerçekleşir.
- E - Kur'an-ı Kerim İnsan Ruhunu Kainata Çevirir. Tabiat İlimleri İnkara Değil; İmana Davet Eder
- EBABİL KUŞLARI
- ECR-İ MÜSEMMA
- EHLÎ HAYVANLAR
- EL-IYÂZU BİLLAH
- ENFÛS
- EVS
- İrşâd Ederken Korkmamak, Yılmamak:
- J - Sonuç.
- M - Allah Düşmanı İlim, Ruh Düşmanı Madde Ve İslam.
- 9. Emr Ve Nehiyde Tarz:
- Akil Terbiyesi
- Beden Terbiyesi
- E- Hedef, Kayıtsız Şartsız Allah'a Bağli Kalmak Ve O'na Dönüşü Unutmamaktır.
- EBÂN B. SAİD B. el-AS
- EDA
- EHL-İ HİBRE
- EMÂN
- ENSÂR
- EVTAS OLAYI
- F- Allah'ın Altalanmaz Kudreti Karşısında İnsan Kalbi...
- Gemiyi Delenler:
- 10. İrşadda Haddini Bilmek:
- A - Giriş:
- A - İslam Ve Beden: Genel
- EBCED
- EDEB MAHALLİ
- EHL-İ KIBLE