4- Helâk Edilme:
Tarihte helâk edilen pek çok toplumun ortak özelliği yoldan çıkmış fasıklar olmalarıdır. Fısk sayılan tutum ve davranışlar bir yönden toplumun dengesini bozup kötülükleri yaygınlaştırırken; diğer taraftan bazı kişi ve toplumların helak edilmesine, mahvolmalarına sebep olmaktadırlar. Kuran yoldan çıkan fasıklardan başkasının helâk edilmeyeceğini haber vermektedir.[24]
Örneğin, bazı toplumların servet sahibi zenginler (mütref), mallarıyla kibirlenirler, Allahın âyetlerine kulak asmazlar ve doğru yoldan çıkarak fasık olurlar. Allah (cc) böylelerini yeri geldikçe helâk eder.[24]
Hz. Musa (as) İsrailoğullarına bir şehre girmelerini emretti. Ancak onlar onu dinlemediler ve Sen ve Rabbin gidin savaşın, biz burada oturacağız dediler. Bunun üzerine Allah (cc) onlara o şehri kırk yıl haram kıldı ve çölde şaşkın şaşkın dolaşma cezası verdi. Kuran onlara yoldan çıkmış fasıklar demektedir. Maide: 5/20-26.
Fasıklığın boyutlarını ve sonuçlarını göstermesi bakımından şu örnek dikkat çekmektedir:
(Firavun) kavmini küçümsedi, fakat onlar ona yine de itaat ettiler. Çünkü onlar yoldan çıkmış fasık bir topluluktu. Ne zaman Bizi kızdırdılar, onlardan öç aldık ve hepsini suda boğduk. Onları sonradan gelen (inkârcı)lara ibrek alınacak bir geçmiş kıldık. (Zuhruf: 43/54-56)
Firavun yoldan çıkmış bir fasıktı. Yeryüzünde haksız yere büyüklenmiş ve tuğyan etmişti (azıp sapmıştı). Rabblik iddia ediyordu. Bunun yanında halkına zulmediyordu, onları küçük görüyor, aşağılıyordu. Hatta halkı daha iyi güdebilmek ve saltanatını devam ettirebilmek için onları gruplara bölüyor, bir kısmını öldürüyor, bir kısmını ise sağ bırakıyordu. Buna rağmen halkı ona itaat etmekten, onun peşine gitmekten vazgeçmiyordu. Hz. Musa (as) ona karşı koyup halkı onun zulmünden kurtarmak istemesine rağmen; halkın bir kısmı ona destek olmaya, onun saltanatı önünde boyun eğmeye devam ettiler. Allah (cc) da hem firavunu hem de onunla birlikte fıska düşen halkını cezalandırdı.
Her devrin firavunları vardır ve bütün firavunlar birbirine benzer. Allah (cc) firavunların fısklarından ve firavun zihniyetini bile bile destekleyenlerden razı değildir. Yeri ve zamanı gelince firavunları, firavun düzenlerini ve onlara arka çıkan şuursuz toplulukları cezalandırır.
Fasıklar Allaha karşı sorumluluk duygusu taşımazlar. Ilişkilerinde hakka uymak yerine çıkar düşüncesi esastır. Yalan söylemekten, insanları aldatmaktan geri durmazlar. Toplumda fesat çıkarırlar, bozgunculuk yaparlar, huzursuzluğa sebep olurlar. Onların ürettiği fısk olan tutum ve davranışlar, toplumsal çöküş sürecini başlatır ve Allahın azabının gelmesine sebep olur.
Onlar Rabbleriyle olan ahdi (sözleşmeyi) bozarlar, Rabblerine karşı mesuliyet duygusu taşımazlar, insanlar arası ilişkilerde hakkaniyet ölçüsünü terkederler, yeryüzünde fesat çıkarırlar. Bundan dolayı da zarara uğrarlar.[24]
F harfi
- 1- Fakirlik Üstündür:
- 1- İnançla İlgili Fısk
- 1- Îne Bey'i:
- 10- Din-Sultan Ayrılı
- 3- Uzlet:
- 3) Mudârebe Ortaklığı:
- 5- Banka Fâizlerini Kabul Edenler:
- 5- Çocuğun Maddî İstikbalini Düşünme Fikri:
- 6) Kıyemî Mal:
- 9- Medya Yoluyla Fesad:
- C- Fitne Sayılan Davranışlar:
- En Hayırlı Kazanç; Kendi Eliyle Çalışıp Kazanma:
- FADL İBN ABBAS
- FARZ
- FESAD
- Fesad ve İfsâd; Anlam ve Mâhiyeti
- FEYZ-İ İLÂHİ
- FISK
- FİTNE-FİTEN
- FİTNENİN ÇEŞİTLERİ:
- Fitneye Karışan Sahabeler:
- FUHUŞ
- Hîle-i Şer'iyye
- İmtihan Olarak Fitne
- Konuyla İlgili Geniş Bilgi Alınabilecek Kaynaklar
- Kur'an sözünde durmamayı, ahde vefa göstermemeyi yer yer fısk olarak nitelemektedir.
- MUBAH OLAN İLİM
- O'nun Mutluluk Evinin Genel Atmosferi:
- SAHABE VE TÂBİÎN ARASINDA ÇIKAN KAVGA VE İHTİLAFLAR
- Satılan Malın Mevcut Olması: